ေခ်ာကလက္စားသံုးျခင္းသည္ စိတ္ဖိအားကို ေလ်ာ႔က်ေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ား ေျပာၾကား  

Sunday, May 23, 2010

ေခ်ာကလက္ အညိဳေရာင္ကို ေန႔စဥ္စားသံုးျခင္းသည္ စိတ္ဖိအားကို ေလ်ာ႔က်ေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားသည္။ ေအာက္တိုဘာ ၁၃ ရက္ေန႔တြင္ ထုတ္ျပန္ေျပာၾကားခဲ႔ေသာ ယင္းေလ႔လာေတြ႔ရွိမွုတြင္ ႏွစ္ပတ္ခန္႔ ေန႔စဥ္ ေခ်ာကလက္ စားသံုးျပီးပါက စိတ္ဖိအားကိုျဖစ္ေပၚေစသည္႔ ေဟာ္မုန္းပမာဏအား ေလ်ာ႔က်သြားေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရသည္။ တစ္ေန႔လ်ွင္ စားသံုးရန္လိုအပ္သည္႔ ေခ်ာကလက္ ပမာဏမွာ ၄၀ ဂရမ္ျဖစ္ ေၾကာင္းသိရသည္။ စမ္းသပ္မွုတြင္ပါ၀င္ခဲ႔သူမ်ားဧ။္ ဆီး ၊ ေသြးဆဲလ္ နမူနာမ်ားအား ရက္ႏွစ္ပတ္ ကာလအတြင္း အစပိုင္း ၊ အလယ္ပိုင္း ၊ ေနာက္ပိုင္း ကာလမ်ားတြင္ အသီးသီးေလ႔လာခဲ႔ရာ စိတ္ဖိအားကို ျဖစ္ေပၚေစသည္႔ ေက်ာက္ကပ္အတြင္းမွ cortisol ႏွင္႔ catecholamines ဟိုမုန္း ပမာဏေလ်ာ႔က်သြားခဲ႔ေၾကာင္း ေတြ႔ရွိခဲ႔ရသည္။
ေခ်ာကလက္ ေန႔စဥ္စားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေေသာဇီ၀ လုပ္ငန္းစဥ္ႏွင္႔ ေပါ႔ပါးလြပ္လပ္ ေသာဘ၀ေနထိုင္မွုကိုရေစကာ ေရရွည္က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္မွုကို ျဖစ္ေပၚေစနိုင္ေၾကာင္း ဆြစ္ဇာလန္ Nestle သုေတသနဌာနမွ ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ႔ၾက သည္။
ေခ်ာကလက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ polyphenols သည္က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အပံ႔ျဖစ္ေစေၾကာင္း သိရသည္။ ယခင္ေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရလည္း ႏွလံုးေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစျပီး ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမွုႏွုန္းကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစေၾကာင္း သိရသည္။

AddThis Social Bookmark Button

Email this post